Over zaalvoetbal

Historie

Hoe is het zaalvoetbal nou precies ontstaan en wie was er ook alweer landskampioen in het millenniumjaar? Alle KNVB archieven zijn samengevoegd en op deze pagina lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van zaalvoetbal in Nederland, aangevuld met bestuurlijke informatie over de koers die wij als KNVB Zaalvoetbal hebben ingezet en in de komende jaren willen varen. In de toekomst gaan we deze categorie uitbreiden met informatie over alle zaalvoetbalhelden uit het heden en verleden, een zogenaamde Hall of Fame.

Spelregels

In de hoogste divisies van het zaalvoetbal – Eredivisie mannen en vrouwen en de Eerste Divisie mannen – speelt men volgens de Spelregels Top- en Eredivisie. Deze spelregels zijn gebaseerd op de FIFA regels (download). In de divisies hieronder hanteren wij de Spelregels Handleiding Scheidsrechters Zaalvoetbal. De belangrijkste verschillen tussen beide regels zijn:

 

•  Volgens de Spelregels Top- en Eredivisie spelen de teams volgens een zuivere speeltijd van 2x20 minuten. Dit in tegenstelling tot de 2x25 normale speeltijd die geldt bij de Spelregels Handleiding Scheidsrechters Zaalvoetbal
•  In de hoogste divisies wordt gewerkt met gele kaarten in plaats van tijdstraffen in de overige divisies;
•  Het aantal wedstrijdofficials is anders in de hoogste divisies: twee scheidsrechters in plaats van een in de overige divisies.

 

Regionale zaalvoetbalcentra (RZC)

Een Regionaal Zaalvoetbalcentrum (RZC) dient als het epicentrum van al het topzaalvoetbal in het district. Zo vinden er alle JPN-activiteiten en regiovergadering plaats en trainen de distritsselecties er. De wens is in de toekomst nog meer zaalvoetbalactiviteiten naar de RZC's te trekken om nog meer het karakter van een zaalvoetbalknooppunt te benadrukken.

Jeugdzaalvoetbal

Jeugdzaalvoetbal is voor ons een heel erg belangrijk onderdeel van de sport. Op de middellange termijn vormt het een kwalitatieve impuls voor de seniorenteams, maar minstens net zo belangrijk, het brengt meer jongeren aan het sporten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zaalvoetbal onder jongeren een hele populaire sport is. In de afgelopen seizoenen zijn wij druk bezig geweest met onderzoek om erachter te komen wat voor jongeren de leukste manieren zijn om te zaalvoetballen. Uitgangspunt hierbij is altijd geweest dat iedereen op zijn of haar niveau moet kunnen zaalvoetballen.

Op dit moment bieden wij voor jongeren het volgende aan:
• Jeugdcompetities;
• Scholencompetities Primair Onderwijs;
• Scholencompetities Voortgezet Onderwijs;
• Zaalvoetbal op het MBO;
• Zaalvoetbalacademie.